Begeleiding artiesten


Begeleiding (top)artiesten

Artiesten vormen net als topmodellen en topsporters een buitencategorie mensen. Gedreven door passie en creativiteit willen zij keer op keer iets moois neerzetten. Artiesten zijn in dat opzicht ook vaak alleen. Dat was vroeger al zo, toen ze op hun zolderkamer uren muziek konden maken in de hoop ooit op dat grote podium te mogen staan. Eenmaal op dat podium, komt er ontzettend veel op artiesten af. Neem de bekendheid: van de ene op de andere dag kan je haast niet meer normaal over straat. Bekendheid is ook al snel geen Nederlandse aangelegenheid meer. Door de online communicatiemogelijkheden – via bijvoorbeeld social media – ligt de wereld voor artiesten vaak letterlijk aan hun voeten. Zo heb je als jonge artiest ineens duizenden volgers die jou letterlijk in de gaten houden en reis je het hele land door, of zelfs de hele wereld over, om deze fans te vermaken.

Naast creativiteit zal het lichamelijk en mentaal kunnen bijbenen van dat artiestenleven voor iedere artiest een grote uitdaging zijn. Iedereen wil namelijk iets van artiesten, wie zijn dan nog te vertrouwen? Hoe ga je om met de druk van buitenaf? Verwachtingen van jezelf en de mensen om je heen? Hoe vang je een slechte recensie op? Dit zijn allemaal zaken waar je als (doorgebroken) artiest mee te maken krijgt. En met wie kan je dit soort zaken bespreken? Hoe goed een manager of boeker ook is, vergeet nooit dat zij nu eenmaal een eigen belang hebben. Anders gezegd: er kan vanuit dat oogpunt net iets meer druk liggen op het afmaken van een commercieel interessante tour of het doen van een belangrijke boeking. Veel jonge artiesten worstelen met vragen over het op- en uitbouwen van een artiestencarrière. Hoe bouw je een eigen netwerk op? Hoe en met wie op lange termijn contacten te onderhouden?

Zoals er managers, boekers, labels en uitgevers zijn voor de behartiging van de zakelijke belangen van artiesten, is het voor artiesten haast net zo belangrijk iemand om zich heen te hebben die voor de mentale en sociale begeleiding en ondersteuning zorgt. Bij coaching is het in ieder geval belangrijk dat een artiest zichzelf bewust wordt van zijn eigen gedrag, zelf de controle houdt en sturend is in het proces. Coaching kan in zoverre niet opgedrongen worden. Door middel van vragen en gesprekken – waarbij de focus ligt op het heden en de toekomst – worden artiesten mentaal ondersteund en geholpen bij het in de praktijk brengen van de door hen gemaakte keuzes. Mental coaching kent een sterke oplossingsgerichte aanpak, waarbij de nadruk wordt gelegd op bewustwording, doorbreking van patronen en de toekomst. Zoeken naar een oplossing op lange termijn geniet daarbij de voorkeur boven het wegnemen van een probleem op korte termijn. Hoe om te gaan met negatieve spanning en emotie, negatieve denkpatronen, en hoe dit om te zetten in iets positiefs? Mental coaching bestrijdt primair de mogelijke oorzaken van problemen, niet de symptomen. Gesprekken met een coach dienen vertrouwelijk, open en resultaatgericht te zijn.

Met dank aan Bjorn Schipper en Esther van der Poel